Mergelrijk

In 2018 heeft de jeud een mooie opbrengst behaald met de verkoop van paaseieren. Zoals beloofd zou met deze opbrengst iets leuks voor de jeugd georganiseerd worden. Hieronder een stukje van Sterre en Sophie hoe zij deze dag beleefd hebben.

Op 23 maart gingen we met de jeugd van badmintonclub Brunssum naar Mergelrijk Valkenburg. We waren daar nog nooit geweest.

De meneer die alles vertelde over de grot (eigenlijk de mergelmijn) deed dat heel erg leuk. Daardoor was het makkelijk om te blijven luisteren.

Hij vertelde over hoe de mergel is ontstaan in Zuid-Limburg tijdens het Krijt en over de dinosaurussen en de mosasaurus die geen dino was.

Ook vertelde hij dat er in Limburg steenkolenmijnen en vuursteenmijnen zijn. Die laatste zijn al heel erg oud.

Daarna mochten we een speurtocht doen alleen door de grotten. Tijdens de speurtocht gingen we op zoek naar bokkenrijders, boerderijdieren, een kapel en nog veel meer.

We hadden al snel de oplossing van de puzzel gevonden. De jongens gingen nog naar de dinogrotten. Wij gingen fossielen zoeken in de grot en vonden haaientanden, schelpjes en steentjes.

Hierna gingen we allemaal mergelblokjes bewerken. Eerst werd alles uitgelegd en daarna mochten we zelf aan de slag. We gebruikten een vijl, een kwast een spijker en potlood.

Het was heel leuk dat we dit ook mee naar huis mochten nemen. Op het einde kregen we poffertjes en lekker drinken. Een hele leuke dag!

Groeten, Sterre en Sophie